Panda velká - INFO

6. listopadu 2011 v 23:50 |  China




Český název : Panda velká

Latinský název : Ailuropoda melanoleuca

Třída : savci

Řád : šelmy

Čeleď : medvědovití



Popis : Černobílá srst pandy velké je ochranným zbarvením v mihotavém lesním světle, zvláště v noci, kdy pandy chrání před jejich přirozenými nepřáteli, jako jsou například tygři.
Panda velká žije téměř nepřetržitě uvnitř bambusových houštin. Přestože se řadí mezi šelmy, je její potrava převážně rostlinná. 99% jejich stravy tvoří bambus, který ale nemá dostatek živin, proto ho Panda musí sníst až 18 kg denně, aby získaly potřebnou výživu. Její trávící ústrojí má sice stavbu obvyklou spíše pro masožravce, unikátní bakteriální mikroflóra ve střevech jí však umožňuje bez problémů tuto těžkou potravu strávit. Po odborné stránce je všežravcem, neboť je známo, že se příležitostně živí vejci a spolu s bambusem konzumuje také nějaký hmyz. Jsou to pro ni nezbytné zdroje bílkovin. Při žvýkání se jí třesou uši.
Navzdory obřím rozměrům dospělých pand, mláďat při narození váží pouhých 70 g, což je asi 1/900 váhy jejich matky.



Výskyt : Panda velká žije v hornatých oblastech, jako Gansu, Sečuan, Šan-si a Tibet. Dříve byla rozšířená po celé jihozápadní Číně, v Myanmaru a Vietnamu, dnes patří k nejohroženějším druhům planety.


Od druhé poloviny 20. století se panda stala národním symbolem Číny a je zobrazována na čínských zlatých mincích.


Lexikon : savci

Mapa zoo : pavilon tropů

Mapa světa : asie





Zdroj: http://www.ezoo.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 am-worlds am-worlds | Web | 7. listopadu 2011 v 17:31 | Reagovat

Roztomilé zvíře, hlavně ta první fotka je suprová! :-)

2 Mei Mei | Web | 7. listopadu 2011 v 17:57 | Reagovat

[1]: jj, tak je moc super... někde tu je i galerie s jejich dost fotkama a jsou tma dobrý fotky 8-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama